Szakmai információk

A Medistus® Antivirus lágypasztilla Kistosyn® 200 kivonatot tartalmaz. A Medistus® Antivirus lágypasztilla IIa. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz ( 0481). Hatását és biztonságos használatát a 93/42/EGK irányelv szerint elvégzett vizsgálatok igazolják.

A Medistus® Antivirus lágypasztilla egy növényi alapú hatóanyag-kombinációt tartalmazó, újszerű hatásmechanizmussal rendelkező orvostechnikai eszköz. A Kistosyn® 200 kivonat természetes hatóanyagai filmszerű védőréteget képeznek a száj- és a garatnyálkahártyán. Ez a filmréteg olyan fizikai (mechanikai) akadályt jelent a légúti fertőzést okozó vírusok és baktériumok számára, amely segít megelőzni behatolásukat a szervezet sejtjeibe és így további szaporodásukat is. A Kistosyn® 200 kivonat növényi hatóanyagai úgy támogatják a száj- és a garatnyálkahártya természetes védőfunkcióját, hogy egy filmbevonatot képeznek rajta. Így a külső irritációk hatása is jelentősen csökkenhet. A Kistosyn® 200 kivonat enyhítheti a száj nyálkahártyájának gyulladásos folyamatait és így a köhögés és a száraz köhögés okozta panaszokat is. A fizikai hatásmechanizmusának köszönhetően nem alakul ki rezisztencia.

Tudományos vizsgálat a Staphylococcus aureus baktériummal

Laboratóriumban in vitro tesztelték, hogy a Medistus® Antivirus lágypasztilla  befolyásolja-e a Staphylococcus aureus baktériumok hozzátapadását a hörgő hámsejtjeihez, és képes-e megakadályozni vagy mérsékelni a fertőzést. A teszt elvégzéséhez egy sejtréteget (BEAS-2B human bronchial epithelium) a Medistus® Antivirus lágypasztilla oldatával kezelve, egy másikat pedig kezeletlenül 1 órára meghatározott mennyiségű (2,9×106 CFU / ml – 3,0×106 CFU/ml) baktériummal inkubáltak. A tesztidő letelte és a nem tapadó baktériumok leöblítése után a hörgő hámsejtek lízisével meghatározták a sejtrétegen – a már fertőződött sejteken -megmaradt baktériumok számát.

Eredmény: A Medistus® Antivírus oldattal kezelt sejtrétegen a baktériumok megtapadása (adhesio) 95%-kal csökkent a kezeletlen sejtréteghez képest.

Azonos módszerrel vizsgálták a Streptococcus pneumoniae baktériumok hozzátapadását a hörgő hámsejtjeihez. Az inkubáció ez esetben 1,7×106 CFU / ml – 1,9×106 CFU / ml mennyiségű baktériummal történt. A tesztidő eltelte után a
sejtrétegen megmaradt baktériumok számának meghatározása rendkívüli eredményt hozott.
Eredmény: a Medistus® Antivirus oldattal kezelt sejtrétegen a streptococcus baktériumok elpusztultak az 1 órás inkubáció után.
Konklúzió: A teszteredmények egyértelműen bizonyítják a Medistus® Antivirus lágypasztillák hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben. 

*BioTeSys GmbH: In vitro Studie zur Untersuchung des Effekts von Lutschpastillen auf die Bakterienadhärenz an Epithelzellen. BTS1259/18. Datum: 06.09.2018. Esslingen/Németország

Tudományos vizsgálatok és tesztek A MEDISTUS® ANTIVIRUS ANTIVIRÁLIS HATÁSÁRÓL A H1N1 ÉS H2N2 VÍRUSOKKAL SZEMBEN

A Medistus® Antivirus lágypasztilla antivirális (vírusellenes) hatását a humán influenza vírus H1N1 törzsével szemben sikeresen tesztelték egy akkreditált, szakmailag elismert német laboratóriumban (1). A tesztet a DIN EN 14476 szabvány szerint végezték el, mind alacsony (clean conditions) mind pedig OECD szerinti magas proteinterhelés mellett. (2) Mindkét esetben egyértelmű és meggyőző eredmény született: a Medistus® Antivirus lágypasztilla mesterséges nyállal kevert oldata alig 15 másodperc alatt hatástalanította a H1N1 törzshöz tartozó vírusokat. A Medistus® Antivirus tehát igen hatékonynak bizonyult az influenza vírussal szemben.

A humán influenzára történt sikeres teszt után a Medistus® Antivirus lágypasztillákat még szigorúbb vizsgálatnak vetették alá: az erős protein-bevonatának köszönhetően rendkívül ellenálló, és ezáltal igen veszélyes H2N2 típusú ázsiai influenzavírust (madárinfluenza) tesztelték a Medistus® Antivirus lágypasztilla oldatával. A teszt a nehezített feltételek dacára is nagyon jó eredményt hozott: alacsony proteinterhelés mellett a Medistus® Antivirus 5 perc alatt hatástalanította a vírust, míg az OECD irányelvek szerinti magas terheléses értékeknél 10 perc alatt 3 nagyságrenddel csökkentette a vírusszámot. Ennek alapján megalapozott a feltételezés, hogy a Medistus® Antivirus lágypasztilla az ellenálló ázsiai influenzát valós körülmények között is képes hatástalanítani.

A teszteredmények egyértelműen bizonyítják a Medistus® Antivirus lágypasztillák hatékonyságát az influenza vírusok elleni küzdelemben.

(1) BioTeSys GmbH: In-vitro Studie zur Untersuchung des Effekts von Lutschpastillen auf die Viruslast. BTS 1114/2017. Datum: 13.11.2017

(2) http://www.oecd.org/chemicalsafety/testing/oecdguidelinesforthetestingofchemicals.htm

Tudományos vizsgálatok és tesztek A MEDISTUS® ANTIVIRUS ANTIVIRÁLIS HATÁSÁRÓL A JÁRVÁNYOKAT OKOZÓ BURKOS VÍRUSOKKAL SZEMBEN

A Medistus® Antivirus lágypasztilla antivirális hatását több korábbi in vitro teszttel már sikerült alátámasztani. 2020-ban az ún. Modified Vaccinia Virus Ankara (MVA) vírussal szemben tesztelték a lágypasztilla virucid hatását
a DIN EN 14476 norma előírásainak megfelelően egy németországi akkreditált laboratóriumban. (1) Az MVA vírus a burkos vírusokat reprezentáló és azokat in vitro tesztekben helyettesítő – szurrogátum – vírus (2). A burkos vírusok
közé tartozik minden olyan vírus, amelyet egy lipoproteinburok (peplon) vesz körül, amely ellenállóbbá teszi a vírust a környezeti hatásokkal szemben, és elősegíti a gazdasejthez történő alkalmazkodását. A burkos vírusok közé
tartoznak többek között az influenzavírusok, a herpesz vírusok, a HIV, a ZIKA, az Ebolavírus és a SARS-koronavírusok (SARS-CoV) (3) is.

Az in vitro teszt célja az volt, hogy laboratóriumi körülmények közt igazolja a Medistus® Antivirus lágypasztilla hatékonyságát a felsőlégúti betegségeket okozó burkos vírusokkal szemben. A teszteléshez felhasznált MVA vírus szakmai körökben általánosan elfogadott szurrogátum, azaz helyettesítő vírus a burkos vírusokra. A laborteszt során a lágypasztilla műnyállal kevert oldatát kétféle módon is tesztnek vetették alá. Az első, az ún. „clean conditions” -verzió, amelyben fehérjék hozzáadása nélkül, vagyis teljes egészében a vizsgált anyag virucid hatását mérik, míg a másik az ún. „OECD conditions”, amelyben fehérjék és élesztőgombák hozzáadásával, a vizsgált termék számára megnehezített körülmények között végzik el ugyanazt a tesztet. A fehérjék és élesztőgombák hozzáadása a teszt anyagokhoz azért hat nehezítő körülményként, mivel a Medistus® Antivirus lágypasztilla hatásmechanizmusába avatkozik be, azt gyengíti, ugyanakkor viszont a valós körülményekhez – in vivo – közeli eredményt hoz.

Mindkét tesztmetódusban ugyanazon időpontokban számolták meg a fennmaradt vírusok számát. A „clean conditions” -verzióban már 5 perc elteltével igazolódott a Medistus® Antivirus lágypasztilla virucid hatása. A kezdeti vírusszámot 4 log10-gal csökkentette és a vírusokat szinte teljes mértékben inaktiválta. A termék magas terhelés mellett is 10 perc alatt 99,9 %-kal csökkentette az eredeti vírusszámot.

A teszteredmények egyértelműen alátámasztják a Medistus® Antivirus lágypasztilla antivirális hatását a járványokat okozó burkos vírusokkal szemben.

(1) BioTeSys GmbH: Virucidal activity of the lozenge Medistus Antivirus against Modified vaccinia virus Ankara, 16.06.2020, Esslingen/Germany
(2) “Activity against enveloped viruses can be claimed when MVA = Modified Vacciniavirus Ankara is tested in a (modified) EN 14675 test.” Guidance on the Biocidal Products Regulation Volume II Efficacy – Assessment and Evaluation (Parts B+C) Version 3.0 April 2018.
(3) További információkért lásd: Fauquet, C.M. et al., Eds.: Virus Taxonomy, eighth report of the international committee on taxonomy of viruses. Elsevier Academic Press, San Diego, 2005

Hatóanyag: Kistosyn® 200 kivonat

Egyéb összetevők: maltit, szorbit, tisztított víz, aszkorbinsav, citromsav, aroma, növényi olaj, sztevia kivonat, borsmentaolaj.

Tartósítószert és színezéket nem tartalmaz.

Cukor-, glutén- és laktózmentes.

Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolandó.

Természetes egészségvédelem fokozottan fertőzésveszélyes helyeken.